Zulaykha Zuhayra

Zulaykha Zuhayra

Rabu, 26 Disember 2012

MaSaK & MeMaSaK

Salam,
Sementara bercuti ni, aku kadang-kadang bosan jugak duduk rumah ni... tak tau nak buat apa selain memasak, mengemas dan membasuh. Sebab tu aku sekarang dalam proses belajar memasak sendiri atau lebih tepat lagi sorang-sorang.
Bukan tak tau masak cuma masakan seperti kari, bubur kacang hijau atau gulai lemak tidak pernah aku masak sendiri tanpa ada yang membetulkan di sebelah aku. Biasanya aku akan jadi penolong di dapur, tak kiralah penolong mak, ayah, atau makcik aku sekali pun...janji penolong. Dan bila aku dok sorang, aku lebih suka masak makanan ala2 omputih gitu... simple dan senang... macam spaghetti goreng, spaghetti bolognese atau pun masakan goreng2 seperti nasi goreng, ayam goreng berempah...dan lain2. Kalau lauk pulak, yang simple2 je...mcm sup sayur, sup ayam sayur goreng, sardin, sambal cili padi ikan bilis (my favorite), daging masak lada itam. Janji simple, InsyaAllah aku boleh bedal masak.

Dan bila cuti ni, aku dah cuba masak kari daging, spaghetti carbonara, gulai lemak (Pahang mari), kek, kuih (raya), dadih, dan yang terbaru bubur kacang ijau... dan ikan keli masak sambal cili padi. Ikan keli masak sambal cili padi (aku bedal je nama dia ) ni bukan susah mana pun sebenarnya, tapi aku takut nak goreng. Tau je la kalau goreng ikan keli macam mana...dia punya peletop tu....gerun aku dengar...kalau kena jangan cita la...SAKIT OOOO....

Sebab tu aku tak pernah masak sensorang lauk ni, sebab nak kena ada orang lain tolong aku gorengkan ikan keli tu tapi dua hari lepas...ikan keli tu baik pulak dengan aku...rahsianya ialah....lepas aku gaul dengan garam kunyit, aku bubuh dalam peti sejuk. Alhamdulillah tak meletop. Punya la takut ikan keli tu meletop masa goreng, aku yang tak pernah2 nak pakai apron ni...pakai abis dengan sarung tangan n penutup kuali sekali kat kedua-dua belah tangan. takut punya pasal. Cuma nasib tak g tukar baju pakai baju lengan panjang je lagi...


Jangan tanya pasal gambar, aku ni bukannya jenis suka ambil gambar makanan yang aku buat sendiri... pernah ada tapi ikut mood jugak.... :D

xxx_zuezue


Isnin, 24 Disember 2012

IdEa, MoViE

Assalammualaikum,
Setiap dari kita mesti minat menonton movie kan?, tak kira genre apa... romantik ke, horror ke...., atau mungkin ada yang masih minat silence movie? ada ke? hahaha...aku tengok pun mengantuk tapi disebabkan ia salah satu dari assignment aku...jadi aku kena tahan bagi jangan tido. Aku jarang sebut pasal movie dalam post aku sebelum ni, entah kenapa tetiba gatal nak menulis sebelum tengok TV jap lagi....hahhaha....

Dalam bidang yang aku belajar sekarang aku kena banyak menonton cerita2, movie. bukan sahaja dalam malah dari luar negara jugak, malah movie2 yang tak pernah ditayangkan di Malaysia tapi mempunyai nilai yang sangat tinggi serta simbol2 yang tersendiri. Korang jangan asyik fikir pasal aksi ranjang je kalau tonton movie luar negara, yang tu tak dapat nak dielak kalau ia nya dari luar negara tapi korang kena tengok nilai yang cuba ditayangkan...cuba diberitahu...cuba disampaikan melalui jalan cerita... Fakulti aku belajar iaitu Fakulti Filem Teater & Animasi selalu buat screening masa digree ada... dan mereka akan tayangkan filem2 yang tak pernah ditayang kan di Malaysia. Kalau aku rajin aku akan pergi, memang tak rugi... kerana bila aku menontonnya, minda aku akan terbuka untuk menghasilkan karya2 dan idea yang baru... bukan lagi idea yang hanya ada di depan mata.

Ada 1 movie yang betul2 menyentuh sanubari aku, masa aku pergi screening dulu, aku tak ingat tajuk dia tapi aku masih ingat dengan jelas jalan ceritanya. 1 cerita yang betul2 keluar dari kotak 100%.... idea yang sangat menarik walaupun boleh dikatakan watak nya giler dan ending yang giler, nampak sangat penulis skripnya seorang yang sangat suka berimaginasi. Aku harap aku dapat jadi macam penulis skrip tu. Menghasilkan karya2 yang luar dari yang biasa.


xxx_zuezue

Ahad, 23 Disember 2012

TeMu DuGa

Assalammualaikum,
semalam bersamaan 22 Disember 2012, aku telah dipanggil utk ditemu duga bagi progam Ijazah sarjana muda penulisan artistik di UiTM Shah Alam kampus Puncak Perdana.... Jangan tanya kos apa tu, aku dah xlarat nak jawab. sila la google sndri ye...

Kitowg dapat tawaran seminggu sblum tarikh temu duga, tak tau nak cakap apa. takut pun takut. Sebab aku bayangkan mungkin akan kena menjalani temuduga yang betul2 temu duga. Aku siap prepare speaking sowg2 lagi...huhuhu.. (Iam not really good in speaking) Tapi Alhamdulillah, semuanya brjalan lancar. Memandangkan aku pelajar lanjutan, lebih mudah dan selesa buat aku kerana penemuduga ialah pensyarah sendiri. Dan aku kumpulan ke 2 yang ditemuduga. sangat2 cepat. Aku datang sehari dari tarikh temu duga iaitu 21 dan sampai ke rumah makcik di shah alam pada waktu malam, kerana jalan2 kat KL dulu.

Pukul 8.30 pagi start sesi temuduga, dan aku dah boleh balik pukul 9 pagi. (aku ingat sampai petang) dan pukul 1 tengahari terus bertolak balik ke Kedah. Seingat aku ni la pertama kali aku pergi KL, Shah Alam dalam masa 2 hari 1 malam je...

Kalau ada rezeki aku akan sambung pengajianku, doakan lah yang terbaik untuk aku ye...



#Happy dapat jumpa kawan2 walaupun sekejap je...


: xxx_zuezue

Khamis, 20 Disember 2012

CoReTaN

Memperbetulkan kebiasaan diri sangat menyukarkan, betulkan apa yang tidak betul seperti memaksa kambing berjalan masuk kandang masa makannya...


xxx_zuezue

Sabtu, 1 Disember 2012

SiNgLe Is BeTtEr

Assalammualaikum,

korang pernah mimpikan seseorang yang pernah hadir dalam hati korang, pernah membazirkan air mata 

korang semata-mata hanya untuk dia. Ya! itu memang kisah hidup aku masa di tingkatan 3 (budak mentah lagi),

 kisah cinta monyet bak kata orang, tapi dia betul2 menganggu hidup aku hari ini. 

Dari satu sudut yang lain dari dalam  hati aku "dah kenapa aku nak mimpi dia?". 

" aku rindu dia?" 

merepek betul. Kalau tanpa mimpi tu aku mungkin dah lupa mamat tu pernah disebut dalam sejarah hidup aku. 

Aku tak tahu apa jadi dalam hidup dia... dan aku dah pun teruskan hidup aku dengan amannya tanpa cinta lelaki buat masa sekarang

... Single is better to me for now... :D




:-D : xxx_zue zue