Zulaykha Zuhayra

Zulaykha Zuhayra

Selasa, 30 Julai 2013

FiLeM

Salam,
Minggu lepas abang balik kedah n bawa sekali external dia yg penuh dengan cerita korea & Running Man (mamat tu pun dihasut oleh aku untuk layan Running Man), dan banyak2 cerita yang aku tak pernah tengok ermmm....hanya 1 cerita je yang aku TERtengok masa aku cuti habis SPM dulu kat TV iaitu 'Coffee Prince', itu pun ada episod yang aku ter-miss. Percaya atau tak aku hanya ambil cerita tu yang aku dah tengok endingnya... (arhhhh....sedih betul aku ni...). Aku ingat lagi, the only reason kenapa aku tengok cerita korea tu dulu sebab aku BOSAN..dan adik aku yang ajak tengok sebab dia kata lawak...then aku join sekali la memandangkan aku dah separuh gila tak tau nak buat apa...(almaklumlah....internet tak ada masa tu...) dan lama2 sangkut...

Sebenarnya aku nak cerita, aku bukanlah tak suka cerita korea ni, aku layan jugak kalau dah TERDESAK memandangkan rumah ni tak ada ASRO. Tapi aku tak suka effect yang aku dapat lepas aku tengok iaitu BERANGAN. Well, kata penulis jadi berangan adalah perlu untuk hasilkan sebuah cerita luar daripada kotak tapi....arhhhh.... aku tak suka berangan benda yang aku geram aku tak dapat. (bahasa mudahnya jeles ngan watak utama cerita tu, cerita cinta yang sweet kata orang n hero dia hensem, jeles....jeles...jeles....) 

Memandangkan belajar FILEM, jadi sekarang aku dah tak fikir sangat tentang genre filem yang aku minat sebab kalau aku memilih, nanti susah untuk aku belajar, menganalisis dan membuka fikiran untuk menghasilkan sesuatu karya yang bermutu jadi aku tak tahu genre filem apa yang aku minat. Tapi sekarang aku masih belajar untuk menonton filem seram tanpa ada perisai depan mata aku dan menonton filem yang banjir dengan darah tanpa tutup mata ketakutan...

 Cakap pasal filem banjir dengan darah ni aku teringat 1 filem dari indonesia iaitu Pintu Terlarang (sinopsis), ianya adalah satu-satunya filem yang aku hampir menangis ketakutan dalam kelas (tengok cerita ni kat kelas), sambil tutup telinga dan cakap 'aku nak keluar' berulang kali. Aku tak takut darah (serius), tapi bayangkanlah ada satu babak ni dimana watak utama membunuh orang yang dibenci dengan cawan kaca ditusuk terus ke mata orang yang dibenci tersebut dan terpercik penuh darah... (salah satunya lah, ada banyak lagi babak2 giler dalam cerita tu)...tapi aku still sukakan twiss ending dia...sesuatu yang tak dijangka dan membuatkan penonton berfikir sekejap dan bertanya 'sebenarnya apa yang berlaku?'


xxx_zuezue





Isnin, 22 Julai 2013

PeTuA uNtUk RaMbUt GuGuR & bErSiNar

Salam,
Macam biasalah kalau dah cuti ni dengan internet yang laju...bukan akulah kalau tak selalu update blog...hahahha...Ok tajuk untuk kali ni agak pelik dan janggal sikit, mana taknya...aku mana pernah update pasal kecantikan ni....sedar diri katanya...hahhaha :p

Bagi wanita yang bertudung macam aku, mesti kebanyakkan anda mengalami rambut mudah gugur kan... sana sini penuh dengan rambut....kalau pelajar macam aku ni lagilah...tension itu ini...jadi aku nak kongsikan petua dengan korang. Petua yang mak aku selalu paksa aku buat, ye lah...aku, bab remeh temeh ni malas sikit....huhuhu...

Hanya perlukan 3 bahan penting iaitu:


RAMUAN:

Daun Inai - ikut suka, tapi berpada-padalah.

Pokok Lidah Buaya  - 2 pelepah besar (kalau kecik, ambil lebih sikit)

Buah Limau Purut - 1 hingga 2 biji shj.

CARA:

Blender semua bahan2 diatas sehingga lumat TANPA MENAMBAH SEBARANG JENIS CECAIR LAIN TERMASUK AIR KOSONG, ini bagi memudahkan cecair tersebut melekat pada rambut. Dia akan membantuk cecair pekat berwarna hijau, setelah itu lumurkan ke atas urat2 rambut. Balut dengan kain dan tunggu sekurang-kurangnya 15 minit dan ke atas (ketika ini kepala akan rasa sejuk je). Akhir sekali bilas rambut dengan menggunakan sikat yang rapat, sikat kutu pun boleh sebab lebih perkesan untuk buangkan sisa-sisa daun kat atas rambut. JANGAN MENGGUNAKAN SEBARANG JENIS SYAMPU DAN SEWAKTU DENGANNYA SELEPAS MEMBILAS RAMBUT.

P/S : Disebabkan antara bahannya adalah inai, jadi kalau tangan memegang bahan tersebut lama sikit dia akan berwarna oren, jadi untuk mengelakkannya silalah menggunakan sarung tangan plastik atau sudu untuk lumurkan di atas kepala.




Basically, Daun Inai ini berfungsi utk menguatkan  akar rambut, daun lidah buaya pulak memang terkenal dengan fungsinya untuk melembutkan rambut dan Buah Limau Purut ni untuk apa??. Jangan terkejut,  Buah Limau Purut ni berfungsi untuk bau dia...bagi aku dan mak, bau limau purut ni best. Tapi ada yang kata buah limau purut ni berfungsi untuk mengelakkan gangguan makluk halus.....itu aku tak pastilah, kena tanya yang pakar....Kalu tak guna buah limau purut ni boleh tak?, jawapannya boleh je kalau korang sanggup hadapi bau daun lidah buaya tu. Jadi untuk bau yang wangi aku sarankan isikan sekali buah limau purut ye....



Salam Ramadhan : xxx_zuezue



Sabtu, 20 Julai 2013

PuAsA & RaYa Di KaMpUnG

Salam,

Bercuti semasa di bulan Puasa dan semestinya Raya amat dinantikan oleh semua rakan-rakan yang senasib denganku... Hampir 3 tahun berpuasa di Shah Alam akhirnya aku di sini...di Sungai Petani Kedah sedang menikmati cuti sem di bulan Puasa dan Raya....YAHOOOOO!! 

=Dancing2=

Operasi buat kek dan kuih raya tak start lagi....sebabnya masih awal lagi jadi setakat ni aku cuma masak lauk buka puasa dan kuih besa utk berbuka je... Sangat menikmati cuti katanya.... Jangan risau setakat ni tiada pembaziran....aku masak besanya cukup2 untuk berbuka dan sahur esok pagi... disebabkan rumah ni ada 3 orang je termasuk aku dan ayah aku biasanya berbuka di surau jadi lauknya simple, sedap dan kenyang... 


Menu Berbuka : 

 Nasi (setakat ni nasi putih je la)
1 Lauk berat (kari, gulai lemak, bercili & bla2)
1 lauk sayur-sayuran (sayur goreng, sup sayur atau ulam2 & bla2)
1 pencuci mulut (kuih sagu, murtabak, badak berendam, buah-buahan& bla2)
Air (air sejuk, air manis & bla@)


Simple je kan...?, kalau adik aku balik dari asrama je baru masak ikut menu dia macam semalam ada 2 lauk berat (ayam goreng & sambal udang), murtabak, air soya cincau & ulam2... dan aku terpaksa masak awal... pukul 9am dah kena bersih dan perap ayam n buang kulit udang, sedia kan bahan2 macam masak cili kering untuk uat sambal...pukul 2pm dah start memasak untuk dia bawak bekal balik asrama sebab nak hantar dia pukul 4pm...huhuhu... mencabar iman betul disebabkan dia...  btw murtabak dan air soya cincau tu dah semestinyalah beli kat pasar ramadhan...


Apa-apapun Selamat Berpuasa dan Selamat Bertarawih ye...InsyaAllah....Perbanyakkan amalan di bulan puasa dan jangan membazir...btw tahun ni raya di kampung nenek di Pahang....tak sabar nak balik kampung, nak mandi Sungai!!



xxx_zue zue