Zulaykha Zuhayra

Zulaykha Zuhayra

Rabu, 29 Jun 2011

HaRi InDaH + mEmEnAtKan....:-)

Ptg n mlm yg hbat yg ak lalui ari ni, ak turun padang kawad jaga budak2 part 1 koko, makan-makan ngan kwan2 komander, main bola jaring ( da gak bola tampar tpi ak xnk main, tpi tdi da gak rsa tringin nk main...hihihihi) refreshment kwad, pecah suara n smpat gak la tngok prlawanan bola tampar antra kmander ngan platih ( bkn prtandingan pn, ska2 je...)...ak xtau la spa mnang sb ak dh xlarat so ak naik ats dlu ngan syahira..bsok la lau ak ingt ak tnya kputusan prlawanan tu (lau ingt lah)..erm...bsok klas start kul 9.30 pg so da msa nk rest jap..hihihhihi...maaflah klau ayt agk brterabur, sb mata pn dh berat sbnarnya tpi mmikirkan hari yg hebat ni hrus d'kongsi d ruang blog ini so ak gagahkan mata mnulis....sdang ak kwad tdi...tringat snior2 yg mngajar sem lepas...rndu la plak...n bru trperasan ak dh lma xkawad....rndunya....smuanya ak rndu....





rindu sma kamu: xxx_zue zue

Ahad, 26 Jun 2011

bOlA tAmPar

Bnyak plak post ak utk ari ni tpi xpa la...
slgi ada idea ak mnulis...klau dh xda nnti ak brhenti kejap kn...
buat pngetahuan smua ak ska main bola jaring dngan bola baling shja dn sngt tak suka ngan bola tampar...sb pa??...
sbab SAKIT TANGAN!! 
stkat ni xprnah lagi ak main bola tampar xskit tngan n cntohnya mcm skrang tngan ak dh bngkak sb ak kna surf bola bnyak kli....smpai kan ada skli tu bola xsmpai pun ke phak lwan
 sb ak pksa jgak tngan.......
sbnarnya mula2 tu ak xnk main wlau pn diowag ajk tpi bla dh tngok keriangan msing2 bila main tu ak jdi tringin dn trus tukar bju n trun g main...hahahahaha..
tu la ak ni pntang d'goda n d'pujuk skit...klau kna cra skli pjuk trus ak kta ok...hihihi..msti da yg trangguk-angguk bla ak ckp ak mdah d'goda...kan..kan..kan..
sb mang btul pn..tmbh lgi klau ajk main prmainan outdoor ni...
tpi ikut mood gak.....
kdang2 tu rjin kdang2 tu mls...tpi ap yg best tdi ak main dngn rkan2 yg stengah drpdanya ak lngsung xknal..mngkin knal tpi xprnah brsmbang,....ak kn pmalu...hihihi.....
smpai sni je la post kli ni..lau da idea lg ak tmbah....
erm..sok da klas..malasnya....




hati yg riang: xxx_zue zue

LaSkAr PeLaNgi

 Ak bru je mnonton filem Laskar Pelangi, stu filem yg bg ak sngt brkualiti dri Indonesia.....flem ni bkn psal cntan cinton tau....tpi psal smangat seorng perempuan n seorang lelaki yg brusaha mmbuka sekolah utk bdak2 mskin yg d'katakan tiada msa dpan....sngat best.....wlaupun ksudahannya bkn la 'happy ever after' sb ada wtak yg bla dh bsar still mskin dn mngharapkan anknya mnymbungkan cita2nya tpi da wtak yg  brjya mncapai impiannya yg ingin prgi ke Paris bg mnggapai cita-citanya sdari kecil....wtak ckgu Muslimah pun xd'tonjolkan bla akhir2 tu......sngat sdih n bngga bla mlihat ksungguhan ank2 kcil itu yg ingin bljar wlaupun dberi pndangan yg xelok. sukar nk d'nyatakan prasaan itu bla mlihat ktua drjah tetap prgi ke rumah rkan2nya dn mngajak mreka dtg ke sekolah wlaupun Cikgu Muslimah tidak hdir utk mngajar mreka krana sdih mngenangkan Pak Harfan meninggal dunia.......

apa yg bleh ak ktakan, filem ini mmberi smngat yg ckup mndlm kpda ak dn mngkin kpda yg prnah mnonton filem ini...tetba rsa mcm nk cri novel dia....mngkin lbih mnarik..tpi blh ke ak fham.....novel ayat2 cnta pn ak xska nk bca sb tulisan bhsa indonesia.....erm entah la.....





** mngkin ada yg gelak sb ak bru je tngok cita ni...hihihihihi...xpa la asalkan ak dh tngok...huhuhuhu




berkongsi rasa, berkongsi rahsia : xxx_zue zue

Sabtu, 25 Jun 2011

MeLaKa...ohh...mElAkA

           Sbelum ak mla mnulis post ni,
 ak fkir gak bnda pa yg ak nk tulis...
erm....ah ha...
teater yg ak g tngok kt melaka tu...bru tringat kn....tpi tah la xda feel lngsung bla tngok teater yg sma uat kli kedua....gelak la jgak time part yg lwak2 tu tpi part yg sdih ak dh mcm mngantuk n dh xleh nk nangis dh...uwahh.....gedik nk nangis sbenarnya ni...
hahahhaha...lwak je....tpi best sb dpt kna kan owg...
riuh jgak la mulut ak bla tau da diantra kwan2 trsyg ak nangis...hihihihi...
brlgak la skit kn...lau ak nangis tadi sah2 la ak diam sribu bhsa....
memndangkan ak g tngok teater kt uitm kampus bandaraya melaka...agk dkat ngan kmpus ank sdara ak pipah...so dia snggup dtg mai jmpa ak..cayalah wlau pn sbuk sudi gak mai jmpa 'makcik' dia ni...hahahahaha....
     Memndangkan ktowag smpai sna dlm pkul 4 ptg, smpat gak la g jln2...
(g the store je pn sb tu yg pling dkat dri uitm tu...)....
smbil tmankan kwan2 ak g bli brang....n smpai je kt tmpat teater tu...
Alhamdulillah xyah tnggu lma dh bleh trus msuk.....smpai kolej ak tdi dlm kul 12 lebih....nsib bsok cuti...hihihihi....bleh la rhat2 skit kn......pape pn ari ni best sngt.....sb dpt lyan karenah n prangai kwan2 ak yg mcm2 ni...hihihihihhihi....




p/s: sorry gmbr xda sb gna cmera kwan ak je tngkap gmbr tdi....dh dpt nnti ak buh kt sni k....


full love : xxx_zue zue

Jumaat, 24 Jun 2011

HiTaM....

Kelam malam suram mencari sinar bintang,
Purnama seolah menyepi,
Tanda tiada yang dikasihi,
Mengembang tenang kesusahan dalam diam,
Senyap sunyi hitam kelam,
Menguji sinar harapan,
Butiran kata menghiasi lelangit tinggi bayangan,
Jejari menari menulis kepalsuan,
Ketakutan merajai hati bila pisau kata mula diberi...





** bila ak xfaham apa yg lecturer tyangkan kat depan, ini la jdinya....nk tau knpa sajak ini pasal malam, kelam? sebab time aku buat sajak ni ialah waktu ak kena hadir kelas malam buat pertama kalinya untuk sem ni....jen...jen...jen.....trbongkar plak rhsia kan..hihihi.....demi mngelakkan ak dripada mngantuk so ak mnulis wlaupun lampu samar je...hihihi...


ini aku: xxx_zue zue

Rabu, 22 Jun 2011

hArI iNi AkU.....

Detik yang sangat indah bila kita dapat merasakan pencapaian dalam hidup, walaupun hanya sedikit tapi tetap ada walaupun orang sekeliling tidak perasan. Diri ini sentiasa senyum bila mengenangkan ada peningkatan dalam diri.....hihihihihii..tu cita masa ak turun padang kawad tadi..hihihi...malam ni ak rancang nak buat sedikit kerja, tapi mengantuk mula menyerang.....adoii....mata ak dah berair dah ni menandakan penat dan mengantuk  ( sambil pikir turun padang kawad tadi penat sangat ke sampai ak perlu mengantuk sekarang??...erm...) bila dah mengantuk, mata ak mang selalunya layu @ kuyu.... keputusan pun selalunya pasrah n muka pun masam je......tapi memandang ak xnak tangguh2 keja ak pergi la uat kerja ak kejap ( g print je pun, tapi jauh gak tempat print tu....) tapi sebelum tu  g makan dulu ngan kawan. Order nasi goreng ikan masin, ngan telur dada bukan nya nasi goreng ikan masin ngan telur garam  tau...(kalau dah garam tu faham2 je la)... akhirnya ak habiskan lah nasi ngan perasaan sebal kat hati....dan biarkan telur menjadi perhiasan kerana memang ak tak mampu habiskan...hihihi...dah la tengah mengantuk dah time tu...sabar je la...


smile with xxx_zue zue

Selasa, 21 Jun 2011

CaBaRaN sEm 3

BERLAKON!! 
di atas pentas dan disaksikan oleh rakan-rakanku yang lain...
bukan hanya rakan-rakan kelas aku sahaja tapi semua kelas part 3 diploma....
OMG
....skrip, lakonan, props dan idea pun sendiri...aisey...walaupun ak agak happy bila idea skrip aku diterima oleh rakan-rakan ku yang lain setelah kami berlima 
bersepakat memilih sinopsis cerita yang bagus antara kelima-lima kami 
(ak tak terlibat langsung dalam pemilihan idea skrip ni),
 tapi BERLAKON...ho..ho...ho....mengigil bila dengar ayat itu...aku diploma artistic writing ok....bukannya diploma theatre...
aiyo...
setakat buat skrip dan bagi idea untuk skrip aku mengaku aku memang boleh tapi kalau berlakon, aku tak tau apa akan jadi...malu kot....
sem 1 ari tu pun aku hanya di kehendaki berlakon dihadapan kelas aku yang hanya ada 38 orang sahaja, ni nak berlakon di hadapan rakan-rakan yang hampir 300 - 400
 orang tu....erm.....takut2..itu yang aku rasakan sekarang...jangan sampai bila tiba tarikh nya aku demam sudah...markah tu...






cAbArAn AdAlAh KeLoPaK bUnGa KeHiDuPaN : xxx_zue zue

Isnin, 20 Jun 2011

AiR mAtA....

                Ada yang kata air mata ialah simbol kelemahan, ada yang kata air mata pisau yang mampu menikam sanubari yang tak mudah goyah dan ada yang kata air mata ialah mainan yang mampu mengubah keegoan seseorang. Apa-apa pun tanggapan air mata pada anda semua, bagi saya air mata ialah sesuatu benda yang dapat melegakan perasaan dan kadang-kadang air mata juga mampu membuat kita ke jalan yang benar, jalan yang kita cari selama ini. Ia juga bergantung pada kita memanfaatkannya air mata itu, adakalanya saya ego kerana tidak mahu ada yang tahu bila dan kerana apa air mata saya menghiasi pipi gebu ini tapi saya tetap seorang perempuan yang kadangkala punya rasa yang tak perlu diungkap dan kadangkala tidak patut diungkap. Ya, saya tak suka keluarkan air mata, kerana saya nak gembira dan kaya dengan senyuman tapi bila ia hadir, tanpa sedar air mata peneman sejati ditemani bilik dan bantal yang setia.....dalam tangis pun kadang-kadang senyuman hadir bagi memujuk hati yang disakiti......erm..itulah saya....











dalam dunia : xxx_zue zue

DuGaAn HaTi

Mkin mningkat sem mkin bnyak pula dugaan yg trpaksa ak lalui, 
kadang2 xtrlintas lngsung dek akal waras ni. ak kna bljar fkir positif tpi kdng2 rasa negatif hadir tatkala ak sndri tak sedar....mlyan krenah owg dlm mlaksanakan tugasan amat mncabar ksbaran dan 
kdang2 hati ini trpksa d'bekukan supaya dpat memujuk diri....

sperti yg ak tlis sblum ni, ak xsuka nk gaduh n nk mrah owg tapi...
hnya Tuhan shja yg tahu apa yg dri ini rasa  bla seseowg buat kta mcm tak penting sdangkan kta sbhagian darinya...
smua bnda boleh bncang tapi klau  smua nk ikut ckap dia tanpa knal jdual n kerja kita mna ak nk tahan.....kdang2 batu pun boleh pecah klau yang memecahkan nya penukul besi
.....apa yg boleh d'katakan skrang, klau dri ni msih mmpu ikut apa yg d'katakan xpe tpi jngan slahkan ak klau ak brtindak ikut kpla sndri....




hati yg tngah marah : xxx_zuezue

Ahad, 19 Jun 2011

ErM...smile....

soalan n grauan yg kdang2 mrunsingkan..:

1. Detective Conan?, Naruto? cuba dewasa skit bleh tak zue?
2. ko single?, bohong la. ak tak prcya...
3. nak cari comic Detective Conan? tak habis2 la ko ni...
4. apa yang ko termenungkn tu?..ea...ingat pakwe yea....



kadang2 sume soalan tu mrunsingkan ak, ak hnya jwab mna yang mampu dan kadang2 hnya trsyum..... ak xsama dengan owg lain yang mmpunyai pakwe yang mmbhgiakan mreka, sb ak bhgia ngan hdup ak tanpa brsusah payah memikirkan 'ak sesuai ke ngan dia' 'dia marah ak ke' n soalan2 lain yg mngkin akn mrunsingkan ak lagi.....tpi xbrmkna ak xnk khdiran lelaki dlm hdup ak...cma pngalaman lalu mmbuat ak dlm byng2 sndri...tkut mlngkah....psal DC n Naruto...itu mnat n hobi ak, xda lgi bnda lain yg dpt mnghakis bnda tu dri idop ak....klau 1 ari nnti mnat tu dh xda mngkin ak kna mngaku ak dah dewasa tpi skrang...ak still mnat n ak muda lgi k...hihihihi....



smile with xxx_zue zue

Ahad, 12 Jun 2011

MeMaAFkAN MUnGkIn SeSuAtU yAnG bAiK.... sMiLe!!

                      Mngkin sblum ni ak xprnah crita yg ak mrah dngan seseorng, ye ak mrah dngan seseorng bukan krna iri hati atau apa tpi krna ak sndri syg kn dia, syg kn dia sbgai seorng shbat yg baik. sbgai mnusia ak bkn lah perfect sngt (mksud ak nk ngaku sume yg ak buat btul) tpi skurang-kurangnya ak nk brusaha ke arah ksmpurnaan itu (xslah kn..?).  ye, ak mmang skit hati pada mulanya, sesuatu prasaan yg ak tak suka untuk knal dan rasa....yg penting kat sni ak tak suka sebab ak nk happy dalam apa yang ak lakukan tapi bila ia datang, ak tau ak kna buang prsaan itu cpat2..buang dan tak menoleh ke belakang dan mengenang perasaan itu lagi. Mngkin ak kna belajar untuk mengawal perasaan ak lagi, mngawal dalam apa yang ak lakukan, mengawal apa yang ak rasa......dan cuba untuk berfikiran terbuka dan jangan memberi apa2 spekulasi jika ak tak tau adakah benda itu betul atau tidak.... skrang di minda ku hanya ada satu, ingin mencari satu tempat untuk ak buang segala yang ak rasa ini, membuang segala amarah yang ada jika ia masih berkumpul  dalam hati ini....ak perlukan tempat yang indah untuk tenang kan fikiran ini...tempat yang ak boleh muhasabah diri ini, mencari apa kesalahan yang telah ak lakukan sehingga takdir membawa ke tempat yang ak sendiri terjerat dan terjatuh ke dalamnya.... skrang, ak bljar utk trsenyum bagi menutupi segala masalah yang ada, menerima segala yang tertulis, dan merancang segala yang bakal terjadi agar ak tak terjerat dalam lembah masalah yang ak cipta dan reka kerana ak tahu kat luar sana banyak lagi cabaran dan dugaan lagi hebat yang bakal ak lalui...doakan yang terbaik untuk ak yerk...ak berharap sangat yang ak akan lalui saat2 akhir umur 18 tahun ak dngan baik dan indah ( sb ak blum msuk umr 19 tahun lagi k.....lau rajin, cri sndri tarikh lahir ak ye.....). ok smpai sni je ak merepek pasal hati ak ni, lain kali plak ak smbung crita itu pun klau ak dlm mood sdih, lau happy tak yah tanya la kan..wasalam bye!!.





sad mood : xxx_zue zue

hIdUp InI..... smile!!...

Utk hari ni dan semalam, satu hari ak dok dalam bilik. keluar cuma untuk beli makan atau pergi tandas kecuali pagi tadi ak g basuh baju kat bawah.....apa ak buat dalam bilik ni??..nak kata buat tahi mata, tidak awal pagi lagi ak dah bangun...salah satu aktivitinya ialah aku tengok silent movie ( utk kelas miss putri) pagi tadi padahal download nya dua hari lepas....not bad la (ak cakap macam tu sebab ak tak tido waktu tengok tadi) dan jalan ceritanya aku boleh faham dengan sekali lalu walaupun dia bisu...hahahahaha..kira ok la tu...still boleh bantai jawab lagi kalau orang tanya kan..hihihihihi....dan sempat lagi aku layan... jeng..jeng...jeng....



ha..ambik ko...cerita hindustan yang aku jumpa masa bosan2 tadi, ni kali ke 2 ak tengok cite ni ( kali ke 2 seingat ak la...kot2 la ak pernah tengok cite ni tapi ak lupa bila...)

yang lain...keja ak asyik makan je...dan terutamanya cwing gum (tah btul ke tak eja dia mcm ni...) pas 2 biji, 2 biji lagi ak gigit dalam mulut.....tah apa yang best pun ak tak tau mungkin nak hilang kan rasa nak makan kot....hihihi...pape pun ak dah tak larat nak 'melawat' dah, blog orang, fb orang n fb sendiri sumenye la...sampai kan ak rasa tak ada yang menarik dengan fb ni...hinggakan blog ak pun asyik ak nak ubah suai je...nak tambah n nak tukar itu ini...aiyoo....tapi dalam dok bosan2 pun besok ada kelas tapi terasa malas pulak nak pergi (ai..dah start dah..)...hihihi...ak cakap je malas...tapi tak pernah ponteng g k...tak pergi sebab demam ari tu ada la...so ak still budak baik..hihihi (perasan jap).

kadang-kadang ak sendiri tak tau apa ak nak tulis kat sini tapi ak kna akui ak agak rajin update blog sekarang n tak macam dulu ikut mood atau lebih tepat ak pernah terlupa yang aku ada blog...hihihihi.. pape pun thanks sebab ada yang sudi melawat blog yang tak seberapa ini....:-)



from: xxx_zue zue

Rabu, 8 Jun 2011

AkU dAn DeMaM

 Tak sampai sebulan aku baik dari sakit Asma, 
datang pulak sakit baru secara mengejut iaitu demam panas...
mula-mula hanya selsema biasa sebab aku terkena penangan habuk tapi tak sangka pulak malamnya aku seram sejuk dan kemuadian demam, 
sebenarnya demam aku datang secara mengejut dan aku sendiri tak tahu kenapa. 
Ayah kata mungkin aku kurang minum air dan itu saja aku rasa alasan paling logik yang boleh aku terima sebab ada yang kata aku kena kacau hantu 
(tak boleh terima sebab aku dah start rasa badan aku lain macam dalam pukul 10 malam, dan sebelum tu aku dah selsema) dan ada gak yang kata sebab crowd control
 ( tak leh terima jugak sebab crowd control dah nak dekat dua minggu yang lalu dah, tak kan effect dia lambat sangat kan?) so alasan yang paling bagus dan paling tepat ialah badan aku kurang air dan hadiahnya....
jeng...jeng...jeng...

mak mesti takut tengok tangan anak dia jadi cam ni...hahahahahaha..anak mak kan kuat...:-P


Alhamdulillah satu botol je, lau 2 maunya 1 hari suntuk aku dok kat PK (Pusat Kesihatan) tu...






korang mesti gelakkan, sebab dalam sakit2 pun sempat aku tangkap gambar, aku pun tak tau macam mana boleh terlintas nak tangkap gambar time tu tapi yang pasti ini pengalaman baru buat aku, disebabkan dah biasa kena cucuk jarum so aku dah tak ngeri dah tapi jarum kali ni agak besar jadi sampai ke hari ini tangan aku masih lebam lagi dan sakit malah bekas cucuk jarum pun masih jelas..... dan semasa aku demam Siti Allia dan Faezah lah yang sudi layan aku macam budak kecik...hahahahaha (masa ni la nak mengada pun) dan aku amat hargai apa yang diorang dah buat pada aku. terima kasih sangat2, zue sayang sangat korang berdua. dan kepada semua yang amik berat pasal diri ini, terima kasih..luv u all...

to mak, ayah dan abang : angah dah sihat dah....badan pun dah tak panas cuma sakit tekak je lagi, nanti angah minum air k.... :-)





a lot of love: xxx_zue zue

Isnin, 6 Jun 2011

SeLsEmA

                      Ari ni buat pertama kalinya aku terbangun lambat daripada biasa, biasanya sebelum azan Magrib diri ini akan tersedar sendiri tapi tak tahu lah, memang aku sedar bila dengar azan Magrib tadi (sebab aku jenis yang mudah terjaga) tapi tetiba duniaku kelam kembali, sedar-sedar dah 15 minit Azan Magrib berkumandang dan aku masih cuba membuka mata yang berat dan apabila aku cuba untuk duduk, 'aduh!! sakitnya kepalaku..' (tiru ayat iklan tv lah pulak...hihihihihi). ha..padan muka kau zue, itulah balasannya kalau tidur terlebih waktu (sambil diri mengomel sendirian). hahahaha macam buat cerpen pulak aku ni tapi itulah yang terjadi, jadi untuk hilangkan rasa mengantuk dan pening kepala, aku berjalan-jalan melawat kawan rumah aku yang lain kat bilik mereka dan seperti biasa ika (ika katimin) tak ada ( sama ada turun bawah pergi umah radziah atau rumah diba atau pun pergi makan malam). Cakap sal Ika Katimin, kesian pulak aku tengok dia, dia tak pernah lupa ajak aku pergi keluar makan malam sama2 dengan diba dan kawan2 yang lain tapi aku...?, selalu menolak dengan pelbagai alasan sampaikan tadi dia ajak pun aku senyum saja, dia dah tahu apa keputusan aku....(sorry ika, aku jarang makan malam). dan bila kaki nak sampai sahaja ke bilik Saadah dan Bella, Saadah keluar bilik sambil bersiap-siap pakai tudung ( tak yah tanya, aku dah tau dia nak keluar seperti biasa dengan rakannya untuk makan malam)  dan sempat juga aku melabuhkan punggung ku kat katil Saadah sambil melihat Bella tengah syok melayan drama Korea siap gelak-gelak lagi (lawak la kot cerita yang dia tengok tu, aku tak berminat pulak nak tahu sebab diri masih mamai dalam menahan rasa sakit kat kepala ni) Bukan itu sahaja, selsema aku disebabkan kena habuk semalam pun tak baik lagi...hidung masih lagi berair...ayoyo...zue..ko baru baik sakit ko tau tak...(merungut lagi aku ni..hihihihihii), pape pun jap lagi kena makan ubat selsema...cakap pasal ubat, sebelum aku tidur semalam, aku sempat menelan sebiji ubat selsema dan mungkin dengan pergerakkan yang lambat untuk ambil air untuk minum, ubat dalam mulut ak sempat cair, nasib aku seorang yang tak enti ubat dan tak bising satu rumah kalau tak puas hati kat sesuatu jadi aku diam je lah tapi susah jugak aku nak menahan rasa pahit yang telah sekian lama aku tinggalkan ini (bukan sebab aku dah lama tak makan ubat k..tapi sebab aku jaguh dalam menelan ubat ni..hahahahaha), pahit dia sampai nak tidur pun masih terasa lagi..adoii...


**ni je pos ak utk ari ni...hahahaha..tak yah tanya sebab kenapa aku agak rajin update blog aku sejak akhir-akhir ni..hihihihihi..kalau tak update plak ada yang rindu..(perasan jap) pape pun tq sebab rajin datang melawat blog yang tak seberapa ni...


Ceritera Kehidupan : xxx_zue zue

Ahad, 5 Jun 2011

SI PENULIS KARYA

 Sementara menunggu budak2 mendaftar tadi, sempat lagi aku menulis karya2 untuk menghilangkan rasa mengantuk yang mula menguasai diri, ada la dalam 3 buah kesemuanya tapi semuanya pendek2 belaka. kalau korang bosan, aku minta maaf ye tapi kalau sudi bacalah...

KECEKALAN


Pernah hati dilukai,
pedih darah mengalir,
menitik-nitik,
membentuk sungai kecekalan,
kaki melangkah perit pedih,
tidak pernah mengalah,
merah bertukar jernih,
membakar api sekam,
yang selama ini mengotorkan pemandangan.



PUSINGAN KEHIDUPAN

Apabila dunia mengenal mentari,
beku sejuk mula tercipta,
kehidupan mula berbeza,
terlayang-layang keindahan masa,
tanpa mengenal musnah dan dosa,
kilauan harga menjadi sasaran,
penat mengejar segala yang terindah,
terjatuh tersingkir rebah di jalan,
semangat kembali berdiri mula terbina,
membangun bangsa gagah,
tanpa mengenal rasa goyah.




LEMPARAN KASIH

Hilangnya drama indah,
nilainya tersembunyi,
memanggil-manggil sinar harapan,
gugus kasih dilempar,
sinar menyala sukar ditangani,
dipetik kisah dan harapan palsu,
tidak mengenal salah semalam,
kuat itu ungkapan,
merelakan darah semangat,
untuk meneruskan kehidupan.


** HAK CIPTA TERPELIHARA OLEH ZULAIKHA SABRI (ZUE ZUE)



Titisan Suara  Bergema Mengacau 
Titian Suratan Dan Harapan :
xxx_zue zue 

kE mAnA sTaMiNa DuLu???

                Salam, tetiba je ak cakap pasal stamina...sesetengah orang akan menyatakan 'buang tabiat ke apa si  zue ni?, tiba-tiba cakap pasal stamina...', memang ak nak cakap pasal stamina kerana ari ini stamina aku sebagai seorang yang bergelar komander agak teruji. mngkin ada orang akan kata 'ala zue, tu baru sikit...', itu aku tak nak kata apa tapi yang aku tahu hari ini diriku sangat penat. Disebabkan hari ini ada taklimat KOKO untuk Diploma part 1,2,dan 3, kami iaitu para Komander Diploma Puncak Perdana dah kena turun dengan pakai full U daripada pukul 9.50 pagi lagi dan segalanya selesai nak dekat pukul 5 petang. angkat meja dengan memakai full u sesuatu yang masih tak terlintas dalam kepala aku, tapi atas arahan aku turutinya juga. kadang-kadang rasa nak tanggal kan aje baju tu dan pakai baju T sebab memang tak selesa langsung sebab banyak berpeluh. Pada permulaannya kami dikendaki menyusun kerusi dalam dewan yang dipenuhi kerusi bercampur meja, tangan yang sakit akibat bermain badminton masih belum baik tapi aku gagahkan juga mengangkatnya dan menyusunkannya di belakang dewan tersebut. mula2 tak la rasa letih sangat tapi bila dah lama2...aduh rindu sama katil ma...time tunggu kat kuanter untuk kelab teater tadi pun mata aku dah berat, tapi aku gagahkan, cuma kadang2 tu tertidur la juga sementara nak tunggu budak-budak tu habis taklimat dan kemudian mendaftar kat kuanter yang aku jaga. Disebabkan kuanter kelab yang aku jaga untuk part 2 dan part 3 yang dibenarkan keluar mendaftar dulu, semasa part 1 mendaftar aku sempat juga menguji kelantangan suara dan kebengisan muka aku, nak tunjuk garang la konon pada hal tak da la garang mana ( tak sampai hati sebenarnya sebab budak part 1 semua muka skema) hanya disebabkan mereka bising semasa mendaftar dan kalau korang nak tahu aku sempat juga menjeling kononnya menandakan aku marah sangat2 la padahal hati hanya Tuhan sahaja yang tahu. Sempat juga aku memandang dan menilai budak2 yang bakal menjadi pelatih aku nanti...macam2 gelagat dan perangai. Tapi apa yang sedihnya, pelatih lelaki SANGAT SEDIKIT dan itu amat mengecewakan kerana aku amat berharap komander yang akan datang banyak lelaki berbanding intek kami yang banyak perempuan. Selepas habis ja sesi taklimat dan pendaftaran, kami diminta menyusun kembali kerusi dan meja seperti keadaan asal sebelum kami menggunakan dewan itu, aku dan mengeluh sebab masa tu aku sangat penat + mengantuk tetapi bila mengenangkan dan melihat semangat dan daya kerjasama yang ditunjukkan oleh rakan-rakan aku yang lain, diri ini mula bersemangat tapi agak lawak bila aku fikir balik cara aku susun meja tadi, tidak sedikitpun aku angkat meja seperti mana aku buat semasa sebelum taklimat dimulakan, kini aku buat dengan pantas dan agak kasar aku rasa (sehinggakan tangan aku bengkak sebab terlanggar meja). aku tarik aku susun aku tarik aku susun (yang aku tarik tu meja ok, harap maklum) kerusi pun aku susun dengan agak kasar tidak seperti awal2 tadi dengan sopan santun. bunyi dalam dewan tu dah macam apa tah, bising sangat2 sebab semuanya tarik meja atau istilah lebih tepat heret meja dan susun dan apa yang menariknya ada yang pas2 meja agar ia disusun dengan cepat. selesai je semua, kami diminta berkumpul dan Komander Hatikah Ahmad diminta mengambil baris dan adalah sesuatu yang berlaku (komander yang ada dan terlibat je yang tahu) dan akhirnya kami bersurai, untuk hari ini, jimat duit aku sebab dapat makan nasi free walaupun makan tengahari pukul 5 petang. Sampai je rumah, aku salin baju pastu makan dan kemudian masuk bilik ambil laptop,  pasangkan lagu dan terus mendapatkan katil, ahh selesanya...


**inilah kisah aku sebagai seorang komander, ini aku baru ceritakan pengalaman komander yang hanya sedikit, banyak lagi pengalaman2 sem lalu yang menjadi kenangan buat aku sehingga sekarang, kenangan yang mematangkan dan menyedarkan aku tentang banyak perkara.



Sebuah Kenangan Dari
 Komander Rendah Muda Zulaikha Sabri: 
xxx_zue zue

Sabtu, 4 Jun 2011

GaDiS bErCeRmIn MaTa...

Memang diakui..xrmai yg tahu ak pkai crmin mata sb ak pkai
  wktu2 trtntu shja sb rbun ak xda lh truk cma dia akn uat hal time panas atau jauh shja...so lau besa2 ni ok kot..hahahhahahaha...
ckp sal panas...
ak kuar tdi xpkai crmin mata n akbatnya ak blik dngan keadaan kpla mcm nk pecah....
tpi bla smpai blik xnk plak mata ni nk lelap...mngkin dok pkir mcm2 kot..ye ar dok dlm blik sowg2 so feeling dia smcm je...
slah stu sb ak xpakai crmin mata sb ak tngok muka ak agak 
pelik n nmpak mcm owg tua so ak kurang
 mmpamerkan muka ak kat owg luar..malu lah..hahahahhahaha..
kadang2 je ada keberanian utk pkai crmin mata ni...
n bleh d'katakan ak xda gmbar pkai crmin mata...
bak kta owg hrgailah mata anda yg cntik ini so...( alasan jer... :-P) kt bwah ni da beberapa keping gmbar ak pkai crmin mata yg
 "BARU DITANGKAP TADI" 
gna lptop ksyangan ak ni...


pos ayu la konon....(prasan jap)

da bakat tak nk jdi cikgu..hahahahhaha


eh..zue zue ke ni???






smile always : xxx_zue zue

Rabu, 1 Jun 2011

SeDiH vs KeLaKaR

 Semalam Alhamdulillah seperti yg telah d'rancang ak n Ana pergi Sunway
 utk mnonton Nur Kasih The Movie
 setelah tamatnya kelas kami utk ari tu. 
setelah lama mnunggu akhirnya dapat gak ak merasa duduk dlm pnggung tu...
pd mulanya, tkut gak xdpt beli tiket sb time bratur tu mang ramai sngt owg smpaikan Ana dh tkut klau2 smpai kuanter tiket abis...hahahaha tpi ak sedap kan ati sb 
kami tngok cite tu pn dh akhir2 so 
mngkin xrmai yg tngok dn trnyata mang benar...tak penuh pun panggung wyang tu....
cerita psal NKTM...
bg ak dia 1 crita yg hnya sesuai utk owg2 yg sdah mngenali apa itu cinta dn mngorbanan n snang crta xsesuai utk kanak2...
tpi lau nk soh bebudak tu tidur dlm pngung mang sesuai sngt...
sb jln crita dia ibarat anda mmbaca sbuah novel cinta yg hnya d'fhami oleh owg dewasa n remaja....
 apa yg kelakarnya...sedang ak nak feeling2 tu..
(kononnya nk nangis la kn..)
 terdngar plak soh seh soh seh dri owg sebelah...ak apa lagi xjdi nak nangis tpi dok snyum2 kat tmpat duduk tu...
apa tdaknya....mnangis bgai nak rak smpai tersedu-sedu....
ak plak dah tutup mulut dah sb xnak owg sebelah nmpak ak senyum...hahahahha (smbil kta dlm hati..potong la makcik ni..owg bru nak nangis ni)... apa pun lagu bnyak memainkan pranan utk mmpermainkan emosi dlm crita ni...
apa-apa pun NKTM sngat best smpaikan ak kta dlm hati.....untungnya klau ak dpt jdi Nur Amina n da suami mcm Adam....
(BERANGAN..)





full of love : xxx_zue zue

KeLuHaN dAlAm TaNgIsAn....

Setiap titisan minda bermain biarpun hati tertusuk duri 
dibayang mata ada yang mengelilingi cinta
tapi tidak bisa diusik mahupun disentuh
tanpa henti menggapai sinar kehidupan 
membiar hati lara bersama panah sengsara
penglipurlara membuka jalan sejuta persoalan yang bakal dilalui
patah goyah membawa dosa semalam  tanpa kata maaf
kerana gentar halangan berserta dugaan ranjau kehidupan
setiap saat berfikir bersama renungan sejenak
kehidupan fantasi yang mengharapkan berlian kecantikan
KELUHAN...
bukan itu yang patut menghiasi mimpi-mimpi siang 
TANGISAN...
bukan itu yang diharapkan pada duka yang mendatang
cuma kedamaian didampingi dan disayangi
kerana diri 
seorang insan biasa yang punya titik hitam dosa semalam...





cetusan idea : Zulaikha Sabri (xxx_zue zue)


** inilah jadinya kalau dah bosan sangat dok dengar lecturer membebel lama sangat kt depan kelas, karya kat atas direka semasa saya dok dlm kelas pagi tadi, telinga dengar tapi tangan tak leh nak dok diam jadi terciptalah sesuatu yang d'panggil karya....hope enjoy...:-)