Zulaykha Zuhayra

Zulaykha Zuhayra

Jumaat, 30 Disember 2011

aNgaN & sEdAr..

Sebenarnya jalan-jalan kat Sungai Petani Kedah ni kadang-kadang agak membosankan kalau menaiki motor tambahan pula jalan dari rumah aku nak ke pusat bandar atau ke sekolah aku dulu...... jalannya seperti labuh raya tapi cuma tak da tol je...di sebabkan jalannya macam tu...kalau aku naik motor, fikiran aku selalu melayang.... macam-macam perkara kadang-kadang dipersoalkan dan diwaktu ini la aku biasanya muhasabbah diri dengan menilai setiap apa yang aku lakukan dan bakal aku lakukan dalam minit, jam atau hari-hari seterusnya....tapi apa yang bestnya....aku tak pernah langgar apa-apa disebabkan fikiran ku yang tak 100% ada di jalan raya.....dan bila aku sampai ke destinasi biasanya hati aku akan tenang hasil daripada keadaan ku itu.....aku dah jadi terbiasa dan pertama kali aku melakukannya ialah masa aku tingkatan 5 kerana sekolah aku masa tu memang agak jauh dan aku bawak motor setiap pagi dan petang yang mengambil masa sekurang-kurangnya 20 hingga 30 minit (brgntung pd kelajuan)....suasana pulak tenang dan tak jem ( memang tak pernah jem selama aku duduk kedah ni...) jadi tiada apa-apa yang menyebabkan aku harus memberikan tumpuan.....kadang-kadang aku fikir jugak, bahaya tak apa yang aku buat ni...tapi setakat ni...lubang pun susah aku nak terjun ke dalamnya (Alhamdulillah...:-))...apa tah lagi yang lain dan ini bermaksud aku tetap memberi tumpuan pada pemanduan......


p/s : hanya nak berkongsi.....



love : xxx_zue zue

Selasa, 20 Disember 2011

RaNcAnGaN & BaLiK

           Mungkin kali ini aku agak mengada bila biarkan aja ayah datang ambil aku kat kampus, tapi sebenarnya aku malas naik bas.... tambah2 tahun baru ni....mesti susah nak cari tiket bas....(alasan sebenarnya....)... okay perkara pertama aku nak buat bila aku balik rumah nanti aku nak masak sambal kegemaran aku yang senang nak buat tapi susah nak cari kat kedai iaitu sambal cili padi ikan bilis yang urmmm...sedap bila dimakan dan terangkat bila menggunakan cili kampung sebab cili kampung (cili dia kecil-kecil) sangat pedas.....kadang-kadang sambal yang guna cili ni, makan kejap je dah berpeluh dan berair mata dibuatnya....aku pun tak berapa pas nak makan cili kampung ni..hahahha....makan sikit je pun dah berpeluh....lain la kalau cili hijau yang beli kat pasar tu...tapi sedap je kalau buat sambal ikan bilis tu tapi tak pedas la.....lepas tu mungkin aku kena siapkan assignmnt (harapnya la..) pastu aku nak baca balik novel twilight...rindu la pulak kan....sambil2 tu mungkin aku boleh keluar pergi Tesco untuk cari Comik Conan terbaru....sungguh aku rindu comik kesukaan ku itu....dan yang terakhir....aku nak download cerita yang aku dah list kan untuk di' download seperti siri Merlin, Naruto, dan macam-macam lagi......(macam banyak sangat, padahal tak sampai lima pun)....Hai harap-harap apa yang dirancang menjadi......



SuNgAi PeTaNi I will be back soon...............




 SeNyUm SeLaLu : xxx_zue zue

Ahad, 11 Disember 2011

BaByLoN.....

Pernah dengar tentang babylon? yg digelar taman tergantung dan salah satu tempat yang tersenarai sebagai benda ajaib dunia....erm.....dalam buku sejarah tingkatan 5 pun ada menyentuh pasal benda ni....nak tau tak...pertama kali ak dengar nama dan gelaran yang diberi mcm2 bnda indah yang brmain dalam fikiran.... tmbahan pula bila melihat ilustrasi kat teks book tu...lagi la otak ak brputar laju dan teringin nak tahu apa yang menyebabkan ia digelar taman tergantung.....dan tertanya-tnya ia masih wujud sampai sekarang ke? okay jujurnya...sekarang jugak aku rasa nak terbang ke sana dan melihat dan membuktikan kenyataan.....nasib baiklah aku bukan orang kaya yang petik jari je semua dapat.......tak banyak gambar2 yang dapat aku cari...untuk memperbaiki pandangan atau ilustrasi pertama aku pada sesuatu yang bernama babylon... mungkin aku tak cukup pandai menggunakan internet kot......pape pun korang2 yang tau maklumat psal babylon lebih daripada maklumat asas...tolong la kongsi2 kan kat aku ni....yang penting gambar original babylon....


MaSiH bElAjAr : xxx_ zue_zue



Selasa, 6 Disember 2011

IdEa CeRiTeRa...

Semalam aku diberitahu bahawa lecturer ari ni nak sinopsis cerita bangsawan yang direka sendiri dan disebabkan  aku balik ditengah malam untuk movie suatu malam kubur berasap, aku pun terus tidur tanpa mengendahkan atau pening kepala nak fikir untuk buat sinopsis tersebut. tanpa aku sangka dua jam sebelum kelas, pen aku meluncur laju menulis sinopsis bangsawan setelah melihat atau membaca karya kawanku....aku tidak tiru langsung malah ini adalah idea lama yang tidak terluah melalui skrip dan aku tak sangka akhirnya ianya sesuai untuk dijadikan skrip bangsawan... aku suka cerita yang ada aksi lawan, bukan lawan kejam tapi lawan yang punya posisi yang cantik yang biasa kita tengok di cerita-cerita epik kongfu cina...seperti 'condo's hero' dan banyak lagi yang aku dah tengok tapi aku lupa nama tajuknya. Tambahan lagi kalau lawannya ialah perempuan, walaupun sedang berlawan, perempuan tu macam sedang menari....dan berhati-hati mengatur langkah walaupun pantas. ala....kalau korang tengok cerita macam tu, korang mungkin tergoda untuk melakukannya juga... walaupun aku tidak tulis secara lisan tapi aku nak babak berlawan seperti itu ada dalam skrip aku nanti.....walaupun aku tidak tahu macam mana skrip dia tapi tidak salah mencuba bukan. Walaupun akhirnya skrip aku tidak dipandang untuk dibuat skrip penuh, aku mungkin akan lakukannya juga. tidak semestinya assignmnt baru nak buat....mngkin aku boleh gunakan idea ini satu hari nanti jadi aku tak kesah karya aku tidak terpilih sebab aku dah puas akhirnya aku ada cerita, ada idea untuk menulis.....baru terasa nikmat hidup ini....


* sem baru, idea baru dan cara hidup mestilah baru....


love : xxx_zue zue

Jumaat, 2 Disember 2011

AtAs NaMa CiNtA....

CINTA...., entah kenapa apabila melihat post facebook seorang kawan yang menyatakan dia sedih melihat kawannya menangis kerana cinta membuatkan aku punya pandangan sendiri tentang cinta.... persahabatan, cinta, dan kemudian pengorbanan adakalanya tiada keadilan.... aku sangat tidak sokong apabila ada wanita sanggup mengorbankan maruah diri hanya untuk cinta...yup! cinta perlukan pengorbanan tapi masih tidak layak dipanggil cinta bila tiada ikatan yang sah antara si dara dan si teruna...memanglah 'senang apabila berkata daripada melakukan' tapi lebih senang mengelak daripada mula melakukan..... orang mungkin akan kata 'kau single lagi boleh la cakap besar....' tapi percayalah, aku selalu berdoa agar iman aku sentiasa terpelihara apabila ada seseorang yang mula bertahta dihati dan membalas cinta aku ini.... kerana aku takut terkena kejutan budaya.... aku punya pelbagai kawan yang ada pelbagai masalah dan kebanyakkan nya aku manfaatkan dalam kehidupan ini supaya apa yang dilaluinya dapat menjadi panduan untuk perjalanan hidup aku disamping membantu kawanku keluar dari masalah....

kalau korang diluar sana ada kawan yang sedang mengalami masalah tentang cinta, sentiasalah berdampingan dan pinjamkan lah telinga untuknya.....kerana saat ini hanya itulah yang diperlukan disamping berikan kata2 positif bila keyakinan diri mula pudar dalam dirinya.....tahu cerita sebenar sebelum menghukum seseorang....kerana adakalanya kawan kita sendiri penyebab kegagalan cintanya....

p/s : mungkin bercinta selepas berkahwin lebih baik......tapi entah kenapa hati aku masih tak boleh terima kenyataan itu.....ish...ish...ish... :-P


love : xxx_zue zue

Khamis, 1 Disember 2011

TuLiSaN kEpEnAtAn....

Sorry sebab meninggalkan blog ni seminggu lamanya....lama ke? macam tak je kan...sebab aku pernah tinggalkan blog ini selama sebulan dan tak ada orang yang rindu dengan tulisan aku...sedih tak...hahhahaha... ari ni sangat penat plus dehydrated tu pasal aku rasa nak demam ni...tapi tak pe....ubat ada....cuma nak ngan tak nak makan je.....(aku suka lupa sebenarnya) macam mna dengan percutian ku? sangat memuaskan walaupun penat sangat2....kalau ikut hati..nak aje aku terus balik kedah dan datang balik puncak ari ahad tapi fikirkan kos perjalanan...aku kuatkan hati untuk datang puncak tanpa balik kedah... tentang China nanti aku cerita...sebab belum ada mood lagi....dan mestilah sangat panjang ceritanya....

love : zue_zue

Khamis, 24 November 2011

Momen & Pengalaman

Terasa lama tak mengemaskini blog ni....mungkin tak ada idea atau terlalu sibuk menjalankan tugas yang diberi....apa-apa pun alasan yang ada difikiran ini....aku tetap mahu blog ini dipenuhi idea, pengalaman, luahan hati supaya dapat menjadi pengajaran atau berkongsi apa yang perlu dikongsi.....sebenarnya sedang aku menulis entry ini, aku bersama abang tengah menunggu ketibaan keluarga kami tercinta dari kedah sebelum sama-sama bergerak pergi ke lapangan terbang dan meneruskan perjalanan ke China....

Jangan tak tahu, inilah kali pertama aku naik kapal terbang dan keluar dari Malaysia tanah tercinta ku ini....oleh sebab itu aku ada bawak buku untuk catatkan momen2 indah disamping camera untuk membuktikan kesahihan cerita aku....semangat tak aku...harap2 aku tidak lupa cara menulis bila sampai di China nanti sebab aku takut bila sampai Malaysia baru aku teringat yang aku telah melupakan buku kesayangan aku tu.....

Nampak sangat aku betul2 teruja dengan pengalaman ini kan?, sejujurnya memang aku sangat2 teruja....tak sabar untuk mengalami pengalaman yang bakal menjemput aku di sana nanti....terutama dapat mengalami sendiri musim sejuk yang dari dulu aku impikan untuk merasanya sendiri disamping dapat melihat sendiri tembok besar china yang menjadi kebanggaan dunia....stadium sarang burung....teh china, sutera dan macam-macam lagi.....

Salam Sayang : xxx_zue zue

Isnin, 7 November 2011

TeLiTi & KeTeLiTiAn

Bila aku bercakap mengenai kartun/ komik kegilaan aku, kebanyakkan yang mengenali aku akan mula mengeluh...hahahahaha...aku sebenarnya suka akan dunia penyiasatan kerana aku suka menjadi seseorang yang teliti dalam setiap yang dilakukan dan sebenarnya sehingga sekarang ketelitian aku masih tidak capai tahap yang membanggakan.....bukan sahaja ketelitian, malah ilmu2 atau kebiasaan yang remeh yang sangat diperlukan dalam bidang penyiasatan ni.....contohnya....kesan tali, tayar dan kasut...yang memerlukan penelitian yang sempurna dan menggabungkan teori supaya dapat menjadikan satu kesimpulan......apa2 pun aku sangat suka bila aku membaca, otak aku sentiasa berjalan memikirkan situasi yang sedang aku baca....bukan sesuatu yang mudah bila  adakalanya helah yang dilakukan tidak terlintas dek akal ini......biasanya aku akan baca berulang kali agar aku faham sepenuhnya dan sebuah buku itu biasanya akan memakan masa 2 kali ganda masa yang aku ambil untuk membaca novel....arhh...amat pelik apabila komik detektif conan yang kecil itu aku ambil masa yang lama untuk membacanya tapi sebenarnya bila kita faham akan helah yang dilakukan ia akan memberi kepuasan yang sangat2 gempak!! 

Okay sebenarnya dunia penyiasatan datang dalam hidup aku ialah menerusi cerita gerak khas...tapi masa tu aku tak sedar yang aku minat....sehinggalah semasa aku bertugas sebagai pengawas perpustakaan yang bergelumang dengan buku, aku terserempak atau lebih tepat lagi terjumpa sebuah buku yang mengetengahkan bidang penyiasatan iaitu buku cerita fiksyen siri Salma...siri ni banyak dan aku sanggup habiskan masa mencari buku siri ini dalam perpustakaan dan tidak sampai 2 bulan semua buku ni sudah aku baca....kerana buku ni nipis dan ada pelbagai tajuk....satu buku kadang2 2 atau 3 kes.....dah kata pun pinjam di perpustakaan, ada diantara jilidnya...hilang......dan selepas tu aku mula mencari buku cerita siri Hadi pulak....yang mengetengahkan tema yang sama. Lepas dua tiga bulan lepas tu, aku tiba-tiba 'TERBELI' komik Detektif Conan dan sehingga sekarang sangkut habis......:-)


a lot of love: xxx_zue zue


Sabtu, 5 November 2011

TaG dI fB & sOaLaN

Okay, buat pertama kalinya aku ditag di fb utk menjwab soalan2 yang dikemukakan...terasa femus jap padahal bukan apa-apa pun sekadar suka-suka....pape pun terima kasih pada Radziah Togiman yg susah2 sediakan soalan utk kawan mu ini dan aku akan jawab seikhlas hati.....





1. Hobi kamu?
membaca komik, novel (kadang2), online

2. Ade x yang dah mencuri hati kamu?
masih tidak ada, solo lebih baik sekarang

3. Masakan sape jadi pilihan hati?
dah tentulah mak dan nenek saya

4. Impian kamu?
menjadi seseorang satu hari nanti, mngkin penulis, pendidik atau bekerja di TV3

5. Sebab anda memilih jurusan pengajian kamu sekarang?
 saya suka menulis dan mencuba benda baru

6. Pengalaman yang tidak disangka berlaku dalam hidup kamu?
bergelar seorang komander dan belajar dalam industri perfileman di UiTM Shah Alam

7. Air Minuman Kegemaran?
selalunya Neslo, tapi ikut keadaan juga...

8. Hadiah hari yang diidamkan?
kamera dan handphone flit

9. Jangka kawin umur bapa?
25 kot...insyaAllah...

10. bila balik rumah,ape perkara pertama yang korang buat?
bersembang ngan emak

11. Pesanan untuk Radziah : 
berharap dapan mencapai impian yang selama ini dipendam...









Isnin, 24 Oktober 2011

My BiRtHDay.... and My Wish....

 Hanya 11 hari lagi genap la umurku 19 tahun..... apa yang aku harapkan?
- dapat result exam yang gempak
- lebih matang dalam membuat keputusan atau menyelesaikan masalah
- hidup  yang sentiasa diberkati
- selalu memberikan kasih sayang kepada orang yang sepatutnya terutama keluarga  dan kawan-kawan.


Bab hadiah pulak aku tak pasti perlu atau tak aku senaraikan disini sebab bagi aku apa yang aku inginkan tidak lebih sekadar nafsu yang ingin memiliki tapi percaya atau tak...hanya dua benda sahaja dalam kepala otak aku ni yang aku inginkan yang sebenarnya dah lama aku pendam sejak 5 tahun kebelakangan ini iaitu camera dan handphone flit yang nipis dan comel warna biru....


apa-apa pun terima kasih kerana membaca.....apa yang penting doa kalian yang mengharapkan kebahagiaan aku sudah cukup memadai......sayang korang...


love : xxx_zue zue

Ahad, 23 Oktober 2011

IstAnA, pUlAu @ PaNtAi.....

Dulu istana, sekarang pulau dan pantai pulak.....teknologi canggih masa kini kalau tak manfaatkan memang anda seorang manusia yang rugi.....disebabkan teknologi jugak aku dapat gambaran pelbagai keindahan ciptaan Ilahi....arhhh..bertapa aku ingin merantau dan pergi ke tempat2 yang indah dalam dunia ni..mengambil gambar2 yang cantik dan mengabadikan kenangan dengan mengamati dan melihat sendiri keindahan2 itu.....


cantik kan pulau ni....  "Capri is one of the most beautiful Island in the world"
itulah petikan yang diberikan tentang pulau Capri yang memang terang lagi bersuluh kenyataannya...

Bab istana pulak, aku bukan nak bermimpi nak menjadi seorang puteri ataupun isteri kepada jutawan yang memiliki banyak harta hingga memiliki istana  sebagai singgahsana terindah tapi aku ingin melawat atau lebih tepat lagi ingin menikmati keindahan istana itu sahaja....aku sedikit pun tak pernah bermimpi atau berimpian menjadi macam snow white.... kerana aku hanya ingin berada disana dan menikmati keindahannya.... sebenarnya kecantikan terus daripada mata ialah kecantikan yang tiada tolok bandingnya....sebab itu aku suka untuk lihat sendiri..... mula suka istana2 ni sejak aku masuk ke alam anime kegemaran aku ....arhhh.....aku harap sangat dapat menjadi sebahagian orang yang dapat menikmati sendiri keindahan itu....

Mont St. Michael, Perancis

Neuschwanstein Castle, Jerman 

cantik kan?,dalam link ni (10 Istana Tercantik di Dunia) korang boleh tengok semua istana2 yang cantik dan aku pasti korang akan mula berimpian yang sama macam aku......iaitu ingin sekali melihat keajaiban itu sendiri....dengan menggunakan kesemua pancaindera korang yang ada....mungkin satu hari nanti..mana tahu ada rezeki aku nak melawat istana2 ni.......hahahahhaa....mungkin aku boleh mimpi yang indah sekarang....


salam sayang : xxx_zue zue

Khamis, 20 Oktober 2011

CeRiTa & CiNtA

Di saat aku menghabiskan cuti ni aku di kelilingi suasana perasaan yang suka pada benda2 yang jiwang karat ni temasuk cerita korea yang bersungguh-sungguh aku cuba elakkan untuk menontonnya.... tapi jujurnya aku suka cerita cinta yang tak serius dan membuatkan aku gelak ceria....dan tak sedih.....ada la jugak sedihnya tapi tak banyak la....dan satu2 cerita korea yang aku tengah layan sekarang ialah Coffee Prince....cerita dia mengisahkan tentang seorang perempuan yang menyamar menjadi seorang lelaki semata-mata ingin bekerja dekat Coffee Prince Cafe ni yang hanya mengambil pekerja lelaki........pelbagai masalah yang dihadapi sehingga seorang demi seorang pekerja kedai coffee prince ni tau akan penyamarannya.......disamping itu perempuan ni sebenarnya dalam diam dah jatuh hati pada pemilik kedai yang hensem ni..... sebenarnya cerita ni mungkin dah nak habis sebab aku tengok dah nak ke happy ending dah tapi kalau korang rasa nak tengok juga korang boleh la tengok kat NTV7 pukul 12 sampai 1 tengahari.....cerita ni tak serius sangat sebab pekerja kat coffee prince tu pun pelbagai ragam...kalau korang tengok masa penyamaran dia tidak diketahui lagi...korang akan gelak tak kering gusi dengan watak Go Eun Chan.....


itu pasal satu-satunya cerita korea, ni pulak pasal cerita luar negara yang diadaptasi daripada novel iaitu ' siri Twilight Saga  Breaking Dawn', yang ni pulak adik aku punya pasal....dulu aku buat do no je sebabnya mungkin aku da benda lain yang lebih penting aku kena fikirkan.....dah sebulan lebih aku duduk rumah, aku pulak terpengaruh dengan novel ni...adododododo....mulanya malas nak baca sebabnya buku ni boleh tahan tebalnya..( aku ni jenis kalau dah baca tak reti nak berhenti) disebabkan buku ni aku dah terlupa yang aku ada fb, twitter, blog, dan sebagainya...... dan aku mengambil masa 3 hari untuk habiskannya jika ditolak hari yang aku terpaksa study untuk exam muet aku......pencapaian yang tidak begitu membanggakan sebab mungkin aku boleh membaca lebih cepat daripada tu...erm...... semalam pulak aku habiskan masa sehari dengan adik untuk tengok balik movie siri twilight saga yang sebelum ni iaitu ' twilight', 'New Moon', dan 'Eclipse'.....arhh..... falling in love with Edward, and Jasper....dan  otak aku mula mereka pelbagai angan-angan yang mungkin aku boleh gunakan untuk skrip aku akan datang.....


apa-apa pun aku masih layan lagi cerita melayu iaitu 'Katsarin' kat Tv1, cerita ni aku layan masa sebelum aku menjalankan misi membaca buku 'Breaking Dawn' lagi....ye lah bosan punya pasal tiba-tiba macam tertarik pulak dengan cerita ni yang ditayang kan pada pukul 1 sampai 2 pm ni....

kalau korang nak tahu, semua cerita yang aku membebel kat atas ni semuanya berkisar tentang CINTA, susah nak mengaku tapi sesungguhnya aku memang jiwang tapi aku cuba mengelak dari kenyataan dengan melayannya sekali sekala sahaja, aku yakin bila aku sambung belajar balik nanti minat itu akan sikit2 aku lupa kan....dan ia akan datang kembali bila aku bosan.....




p/s : terima kasih kerana sudi membaca....komen2 la kalau korang tau cerita yang aku tulis ni... sementara tu korang layan official trailer breaking dawn ni k...... sesungguhnya kalau korang cari kat youtube...official trailer dia memang banyak, tak termasuk yang peminat buat lagi.....erm.....





Salam Sayang : xxx_zue zue




Khamis, 13 Oktober 2011

HaI uMur.....

Salam..... Alhamdulillah hari ini aku masih bernyawa lagi bagi menempuhi hari-hari yang mendatang dengan penuh kesyukuran.... sebenarnya baru sebentar tadi post status fb seseorang menarik perhatian aku...post dia lebih kurang macam ni
 'umo aku dah 18, tp xpnah list kan adiah yg aku nk sgt2.... thun depn, ak akn list-kan.... pe ampa pduli, ak pnya list bukn ampa pnya !!! wueeeeeekkkkkkkkkk'

Aku bukan nak list kan hadiah yang aku nak untuk birthday aku tahun ni tapi angka umur tu yang sebenarnya menarik perhatian aku......erm...korang tau tak kadang-kadang aku terlupa bahawa umur aku dah nak masuk 19 tahun ( sekali lagi aku tegaskan umur aku baru 18 selagi hari lahir aku belum menjelma...) kadang-kadang aku terpaksa membuat pengiraan takut aku salah...erm.....agak teruk rasanya bila lupa umur sendiri...tambahan saat2 genting iaitu semasa orang tanya pasal umur....sah2 aku gagap nak jawab sebab kena fikir dulu....padahal dah nak dekat akhir tahun dah....mungkin aku tak sedar aku dah makin meningkat remaja....hai zue..sedar la sikit...


okay la....sampai sini je post kali ni....kalau da yang terlintas...aku cerita lagi....bubbye...salam...

xxx_zue zue

Jumaat, 7 Oktober 2011

SiApA sAyA xxx_zue zue

Salam, buat pertama kalinya aku berani nak tulis pasal siapa diri aku yang memegang tandatangan xxx_ zue zue dalam blog ni.....erm.....siapa aku eik....nama yang diberi semenjak berumur 2 hari ialah Zulaikha binti Sabri yang kini berumur 19 tahun (2011). kini sedang menambung pengajian di UiTM Shah Alam kampus Puncak Perdana dan mengambil Diploma Penulisan Artistik (semester 3). dekat kampus, aku punya 2 kehidupan yang berbeza, iaitu sebagai seorang pelajar yang sedang melanjutkan pelajarannya dan juga seorang komander yang membantu cikgu menguruskan pelajar-pelajar semester 1 yang mengambil kokurikulum Kesatria Negara. dari sem ke sem, pelbagai pengalaman pahit manis aku alami bila bergelar komander, almaklum la....komander ialah insan yang paling dibenci tidak kira lah dipadang kawad atau pun diluar (sesetengah yang berdendam la) kerana bagi mereka kitorang ni kerek sey....kerja nak marah orang je tapi bagi aku itu satu cabaran untuk menjadi tegas kerana dalam Kesatria Nagara sendiri tiada prinsip mesra pelajar......tapi bila aku tidak memakai baju uniform, atau t-shit yang berkenaan Komander Kesatria Negara, aku adalah manusia biasa yang reti tersenyum mesra dan reti bermesra dengan sesiapa yang menegur.......walau apa pun aku sangat berharap kawan-kawan memahami tugas aku bila setiap kali aku menyarungkan pakaian kesatria.....susah lah kalau sedang aku bertugas, korang nak terasa dan merajuk dengan aku semata-mata aku ni kawan korang dan aku layan korang sama dengan budak-budak lain.... tapi aku cukup bertuah kerana kawan baik aku iaitu Nur Faezatul Farhana tu tidak pernah salah anggap dan sentiasa menghormati aku bila aku sedang bertugas....sangat beruntung dapat kawan macam dia, sebab aku tak suka nak pujuk orang yang merajuk pasal hal yang remeh...(sorry la k...)

k la...nanti aku sambung lagi k.....Salam Sayang....


xxx_zue zue

Selasa, 4 Oktober 2011

mEMoRi & KeNaNgAn 2



Entah kenapa, hatiku pilu apabila melihat gambar ni...banyak kenangan kitaorang bersama......
tetiba nak sedey2 plak kan....erm rindu sangat dengan diorang....




:-) : xxx_zue zue

mUnGkIn LaGu HaTi.....




Pernahkah engkau hargai cintaku yang sejati
Pernahkah engkau mengertikan diriku ini
Betapa hebatnya cintamu, memberiku sejuta pilu
Betapa agungnya asmaramu, membuatku terpaku

Disisimu aku terdiam seribu bahasa
Dihatiku bergetar sejuta rasa
Namun sukar untuk aku meluahkan ku cinta padamu
Nafasku terhenti bila melihat dirimu
Terasa pantas degupan jantungku
Mungkinkah hatiku milikmu jua
Ku sayang padamu
Kan ku abadikan dikau
Sewaktu kenangan yang manis
Yang tak mungkin aku lupa
Untuk selamanya
Kanku coretkan kenanganmu
Dalam sanubariku ini
Agar jadi yang terindah
Di dalam hidupku ini
Disisimu aku terdiam seribu bahasa
Dihatiku bergetar sejuta rasa
Namun sukar untuk aku meluahkan ku cinta padamu
Nafasku terhenti bila melihat dirimu
Terasa pantas degupan jantungku
Mungkinkah hatiku milikmu jua
Ku Sayang padamu
Bagai bahtera yang dilanda badai
Gelora cinta mengoncang jiwaku
Berombak mencari daratan yang damai
Oh Cintaku
Disisimu aku terdiam seribu bahasa
Dihatiku bergetar sejuta rasa
Namun sukar untuk aku meluahkan ku cinta padamu
Nafasku terhenti bila melihat dirimu
Terasa pantas degupan jantungku ini
Mungkinkah hatiku milikmu jua
Ku Sayang padamu
Kanku coretkan kenangananmu
Dalam sanubariku ini
Agar jadi yang terindah
Di dalam hidupku ini.....


p/s : entah kenapa, terasa lagu ni punya kaitan dalam hati....

luv : xxx_zue zue

Isnin, 3 Oktober 2011

My CoNaN iS mY LiFe

Salam semua......ari ni tiba2 je aku ada idea nak update pasal apa...jeng2....
aku baru je kemas almari khas untuk buku-buku kesayangan aku
....jeng...jeng...jeng...
iaitu rak khas untuk komik detektif conan, novel dan buku sherlock homes......
dan tak lupa jugak dvd conan......tak pe la....dari aku melalut panjang lebar...ni aku persembahkan gambar2 yang aku tangkap ari tu.....

mula2 susunan pertama, novel diikuti conan


pastu susunan yg kedua, msih lagi conan.....

dah nak penuh dah.....cukup ke???

ni pulak edisi drama pentas....satu tajuk da 2 buku je iaitu A & B

ni pun sama, tapi tajuk lain....

ni juga...

dan ni juga.....

sah2 la tak muat kan.....sebab tu la kena susun mcm ni pulak....

ni pulak koleksi DVD Conan yg aku ada...tak banyak pun....

koleksi Sherlock Homes...bahasa melayu punya....hihihihi

ni la hasilnya setelah disusun semula, sebenarnya tak ada yang berubah pun .....cuma jilid dia je yang tidak mengikut
urutan sebab banyak tangan yang menyentuh, jadi aku terpaksa susun semula rak khas aku ni......sebab mata aku agak sakit bila tengok komik  dan buku2 kesayangan aku ni litang pukang.....tak rajin pun boleh jadi rajin... :-P




okay...ni je la post aku untuk kali ni, kalau ada idea lain aku update lagi k....

Salam Sayang : xxx_zue zue


AkHiRnYa BeRtUkAr......

Blog ni akhirnya bertukar wajah lagi, tapi Conan tetap dihati...
hahahhahaha....
tak payah nak cita la...korang mesti dah malas nak tahu kan...hihihi....
tapi aku tengok macam tak ada yang berubah kecuali 
wall paper dan cartoon cute kat sebelah kiri ni
.....erm.....
masih tak ada idea lain...walaupun aku berpuas hati dengan wall paper tapi aku macam tersedar dari lena ada yang masih tak berubah......hihihihihi.....tak idea la....

itu baru bab idea....
kalau korang perasan semua post aku kebelakangan ni merepek....(macam la korang baca kan...) mungkin sebab aku bosan duduk kat rumah...adoii......
besok cikgu kesayangan aku suruh aku pergi sekolah... ni yang aku lemah ni...segan la....dah la aku sorang2...sapa nak teman?? 
kalau tak pergi macam nak tempah maut je.....




k la....salam sayang untuk semua yang membaca...

xxx_zue zue

Khamis, 29 September 2011

oHhH.....tIdAk...SITI.....!!!

Aku tak tahu kenapa tetapi tiba2 terasa nak update blog lagi jadi aku update la, satu yang sangat merugikan hari ini apabila aku terlepas sesi temubual bersama Dato' Siti Nurhaliza kat hotfm tadi...bila aku buka je tadi...siti nya dah tak ada....tu la asyik dengan cite Boboiboy sangat......tapi mana aku tahu ari ni ada temu bual dengan Dato Siti, tapi sempat juga la aku melalak dengar lagu siti tadi...hahahhaha......itu la jadinya kalau dah duduk sorang kat dalam rumah ni....

okay, aku sekarang macam dah tak tau nak tulis apa dalam ni....tapi nak update jugak macam mana?? nak menulis katanya tapi tak tahu mana hala tuju tulisan.....kalau la aku tengah bawa kereta, sah2 la sesat kat hujung dunia..hehehehhe...nasib tak da lesen kereta......da lesen moto je...tu pun setakat ni tak pernah sesat......sebab aku tak berani nak mencuba kalau aku tak tahu, bukannya apa kat Sungai Petani ni kalau guna jalan dalam...dalam sangat la pulak dah......


sebenarnya update kali ni nak bercerita tentang bertapa frust nye aku sebab tak dapat tengok Siti kat hotfm tadi, tapi tak perasan dah keluar topik...hehehehhe...okay la sampai sini je tulisan aku (Alhamdulillah jumpa titik noktah,hehehhehehe), nanti kalau tangan gatal nak menulis, aku update lagi k...
bubbye....Wassalam



Salam Sayang : xxx_zue zue

BiLa CuTi TeRuS cUtI...

Salam semua yang sudi meluangkan masa untuk membaca blog yang tak seberapa ni....dah lama rasanya tak update benda-benda baru dalam blog ni kan....( tengah perasan banyak yg baca)
sebenarnya aku tengah cuti sem ni...erm cepat je masa berlalu kan...dah nak naik sem 4....erm..takut gak ni...aku ni pun bukan cuti besa2...tapi aku da exam muet pulak lepas ni...perasaan...?
boleh cool lagi..hahahhahaha...tapi kadang2 bila otak tengah tak tau nak fikir apa.....mula la dia nak fikir yang bukan2....lepas tu mula la aku nak fikir pasal malu, al maklum la...aku ambil exam kat sekolah lama aku iaitu Sekolah Menengah Kebangsaan Sungai Pasir, dan agak ramai kawan2 lama aku masuk tingkatan 6 dan ambil muet sekali dengan aku...adoii...malu nya....kalau la dapat speaking sekali dengan kawan2 lelaki...arhhh....mau nak jerit aku....malu...!!
Okay sekarang aku patut tak payah fikir pasal tu, nanti otak aku akan mencari satu topik untuk memberi tekanan pada aku....

Dalam banyak2 perkara yang aku tengah rindu, salah satunya aku tengah rindu nak baca komik Detective Conan (jilid baru), adoii bila la nak keluar....bila keluar pergi jalan2 dengan adik ke, mata aku mesti melilau mencari terutama kat kedai buku....kalau dulu popular tapi sekarang hampehh......hari tu aku pergi ada sampai jilid 45 je????!!! itu pun tak lengkap......aku nak jilid 73 tau.....45 aku dah ada....!! bagi aku Conan je yang dapat mengisi masa lapangku dengan gembira, disebabkan terlalu rindu...ari tu aku pasang semua DVD conan yang aku ada (xda la bnyak sangat, da 8 je).
aku suka membaca, sebab membaca kadang-kadang memberi aku inspirasi baru untuk menulis tapi aku tak berapa suka novel cinta ni (kadang2 kalau terdesak, layan jugak), sebab aku suka novel yang misteri....ada ke?? aku yakin ada tapi susah nak jumpa terutama kalau novel melayu ni...adoii... kisah Sherlock Homes pun banyak yang bahasa inggeris.....aku sempat baca dan cara penyampaian nya sangat2 aku suka walaupun aku rasa Sherlock Homes tu belagak nak mampus, arhhh....bestnya kalau novel kisah penyiasatan macam tu senang nak cari.... okay  senang cerita walau aku tak reti nak menyiasat tapi aku suka kisah penyiasatan dan tidak hairanlah Detective Conan menjadi kegilaan aku....

Okay, aku rasa macam cukup sampai sini je aku mengarang....kalau ikut kan hati mau tulis berjela lagi.....hahahhaha...



Salam Sayang : xxx_zue zue



Rabu, 21 September 2011

Salam semua, agak lama aku meninggalkan blog kesayangan ini, ye la sibuk dengan assignmnt dan final exam lagi...okay sekarang aku dah ada kat rumah kesayangan kat Sungai Petani Kedah...ramai orang marah sebab aku balik awal sangat,.....hehehehhe...sorry la korang,.....dh beli tiket bas awal nak buat mcam mana....

Balik2 je aku diberi moto baru khas untuk aku berjalan-jalan waktu cuti macam ni, tapi aku hanya dapat guna masa amik adik kat sekolah je sebab log untuk moto tak da lagi...moto baru kalau tak kunci kat sini memang cari nahas la.....malam pun terpaksa letak moto dalam rumah....okay aku tau aku kena bersabar dalam bab ni....sebab nak harap aku beli kunci sendiri...macam tak reti la....hehehehehe...(tpi mungkin aku boleh cari sendiri kalau aku nak...:-P)

okay pape pun sem ini berakhir dengan banyak cabaran dan rintangan yang aku rasa banyak yang memberi pengajaran, aku harap masa akan datang membuatkan aku lebih matang dalam menghadapi masalah dan tidak gelabah....(itu penting)


a lot of love : xxx_zue zue

Isnin, 5 September 2011

uBaT ohh....... UbAt....

kawan   : zue, ada orang tanya ubat banyak2 atas meja tu, zue sakit apa?
Saya     : sakit? oh...ubat tu saja standby takut sakit...
kawan  : untuk kompeni ke? (gelaran untuk kumpulan fakulti dalam kokurikulum)
Saya    : tak da la, kalau nak  boleh je....ada panadol, ubat selsema, ubat tahan sakit etc...


sebenarnya aku sendiri tak sangka akan ada orang fikir aku sakit serius, sebab memang dari aku tingkatan empat lagi mak dan ayah dah ajar aku bawak bekalan ubat sebab nanti senang, tak payah susah2 nak ke klinik/hospital at least aku dah ok sikit kan....aku pulak jarang tunjuk bekas ubat tu (sebab selalunya letak dalam loker). dan setiap kali aku balik rumah kat kedah, aku akan check least kan ubat yang dah habis supaya bekas ubat aku sentiasa dapat berkhidmat bila diperlukan....ye aku amat terkejut...mungkin lepas ni aku kena sorok kan bekas ubat tu dalam loker supaya tidak ada orang fikir yang bukan2. mungkin kawan aku ni bukan orang yang pertama...kalau dia tak tanya mungkin aku masih tak sedar akan pemikiran orang terhadap kotak ubat tu...hehehehehe.... :-P



p/s : baik korang sediakan jugak kotak ubat, mana tau nanti berguna. Tambahan pelajar macam aku yang duduk berjauhan dari keluarga ni.......sekadar cadangan..


ubat yang perlu ada dalam kotak tu (semua ubat2 ni boleh didapati kat famasi) :

- ubat selsema
- ubat batuk
- gula2 sakit tekak
- panadol
- minyak cap kapak
- saloplas (utk sakit belakang @ sakit kepala)
- ubat tahan sakit
- ubat sakit perut
- ubat keperluan sakit kekal (mcm aku ada asma, dlm kotak ubat tu msti la ada pam asma n ubat pil asma)
- minyak panas

salam sayang : xxx_zue zue

Ahad, 4 September 2011

BiLa RaYa AdA fAmIlY dAy...

Salam buat semua follower dn rakan2 yg sudi mnjengah ke blog yang tak seberapa ni, yg blum follow tu follow la ye...jangan buat-buat tak nampak pulak butang follow tu...hehehehehe.....sbnarnya semlam ak dah start menulis entry untuk blog, tpi entah macam mna entry tu terpadam, aku pulak dah la nak kena kemas baju untuk balik kampus, sudahnya tergendala macam tu je entry yg trpadam tu....tapi tak pa ari ni ak ada mood nak mnulis balik. sepanjang cuti raya ni, macam2 agenda terlaksana dan memberikan senyuman kepuasan buat aku tapi hanya seketika sebab rasa tak puas berada di kampung....arhhh..!! nak cuti lagi...!! ok kat bawah ni aku rngkaskan aktiviti ak spanjang cuti raya ni sebab kalau nak buat karangan memang panjang berjela....

24/8/2011
- abang ambil kat kampus puncak perdana pukul 9.00 malam.
- bas bertolak pukul 10 malam.

25/8/2011
- sampai sungai petani pukul 4.30 pagi.
- sampai rumah tepat jam 5 pagi dan terus tolong mak siapkan makanan sahur.
- dok rumah, tidur, layan internet dan tengok TV (mak ayah kerja, adik sekolah lagi).
- berbuka kat rumah...
- sembahyang tarawih ngan mak, ayah n adik kat surau berdekatan rumah.

26/8/2011
- dok rumah, tidur, layan internet.
- tengok movie ngan adik.
- tolong mak siapkan makanan buka puasa (ayah smpat ambil kan bubur lambuk kat surau).
- sembahyang tarawih ngan mak, ayah n adik kat surau berdekatan rumah.

27/8/2011
- sahur ngan keluarga.
- mak, ayah n adik cuti jadi dapat la keluar g beli baju n tudung raya.
- jalan-jalan kat Wisma Kailan n central square sungai petani.
- dapat tudung, seluar jean n t-shit (bju kurung sblum puasa lagi dah ada).
- tolong mak siapkan makanan buka puasa.
- sembahyang tarawih ngan mak, ayah n adik kat surau berdekatan rumah.
- kemas baju untuk balik kampung kat Teratak Cik Menah Kuala Temau Dong Raub.

28/8/2011
- bertolak dari sungai petani kedah dalam pukul 8 pagi.
- disebabkan puasa, jadi tak berhenti sangat melainkan hendak pergi ke tandas.
- time ni kerja aku tidur je sebab dah tak tau nak buat apa.
- bila sedar dah da kat jalan nak ke fraser hill sebab jalan dia bengkang bengkok (ayah suka gna jln tu sb ktanya dekat).
- sampai kampung dalam pukul 12 tengahari.
- tak ramai yang ada sebab ada yang nak balik esok...
- rehat (tidur) pastu tolong masak2 kat dapur.
- berbuka ramai-ramai.
- sembahyang tarawih kat masjid kampung temau (saya, mak, ayah, adik n wan).

29/8/2011
- ari yang dah mula sibuk, aku jadi biro logistik sementara sebab mie tak da teman.
- jadi juru kamera tetap.
- melemang time... (aku tukang ambil gambar je).
- sempat pergi bazar ramadhan tapi kebanyakkannya dah tutup (almaklum la besok raya).
- berbuka ramai-ramai, memang sesak la rumah wan (panggilan utk nenek kat pahang).
- ketibaan abang di malam raya - dalam pukul 10 ke 11 malam.
- srika baju untuk family.

30/8/2011 (Raya Pertama)
- sembahyang Raya.
- pergi kubur (ak, mak n adik tak pergi).
- sesi bermaaf-maafan n bagi duit raya (aku pulak juru kameranya).
- sesi bergambar keluarga.
- pergi melawat rumah sanak-saudara yang berdekatan ( 2 buah rumah je).
- siapkan persiapan utk makan-makan family day esok.
- mandi sungai temau - best sangat...hehehehehe.

31/8/2011 (Raya Kedua - Family Day at Teratak Cik Menah Kuala Temau Dong Raub)
- pepagi lagi dah bangun.
- tolong apa-apa yang patut kat dapur sampai lupa nak tangkap gambar, ayah pulak terpaksa panggil aku suruh tangkap gambar.
- sempat la merasa yong tau fu, cheese weges buatan tangan.
- kacau dodol time...!! aku tolong sediakan tepung beras pulut (beras pulut yang dikisar) plus tangkap gambar.
- ada juga sepupu aku yg smpat mndi sungai temau.
- sesi kemas mengemas

1/9/2011 (Raya Ketiga)
- pergi beraya kat rumah saudara mara kat ulu cheka
- disebabkan jarak antara 2 buah  rumah jauh, jadi hnya smpat pergi tiga tmpat je satu lagi termasuk kubur

2/9/2011 (Raya Keempat)
- abang bertolak balik dari pahang ke KL dalam pukul 6 pagi sebab keja pagi tu
- kemas barang nak balik kedah
- sebelum bertolak singgah rumah Wan Teh
- singgah ambil abang kat KL dan terus balik kedah
- sampai kedah dalam pukul 11 malam.

3/9/2011 (Raya Kelima)
- satu keluarga keluar makan pagi, beli barang kat pasar raya
- masak macharoni goreng, beger dil dari chef Zulaikha (saya la...)
- kemas barang sebab nak balik UiTM Shah Alam Kampus Puncak Perdana

4/9/2011 (Raya Keenam)
- perjalanan pulang UiTM Shah Alam Kampus Puncak Perdana dihantar oleh ayah, bertolak pukul 8 pagi tadi.



itulah serba sedikit perjalanan hidup aku sepanjang cuti raya ni, rasa tak puas....nak cuti lagi...erm..tak pa la..nanti nak cuti akhir sem pulak.....sebulan tu...hehehehehe...(kira cuti je ak ni) bagi sesiapa nak tengok gambar2 yg telah diambil oleh aku dan abang korang boleh tekan link ni gambar 1gambar 2, ataupun gambar 3.....enjoy erk....lau gambar korang pun ada sila la tag sndiri...tak da hal punya....


salam sayang : xxx_zue zue




Jumaat, 2 September 2011

sedey lagi... :-(

ak tahu sesuatu yg ak xnak tahu, si dia dh brpunya.....akhirnya perasaan ini tak ke mana...tak pe la..asal dia bhgia...


p/s : jngn tnya knpa ari raya post ak sedey....

Selasa, 23 Ogos 2011

KeRiNdUaN.....


Salam semua, korang tau tak dulu aku bekas pelajar Sekolah Menengah Teknik Sungai Petani II dengan mengambil jurusan Perkembangan & Perkhidmatan Awal Kanak-Kanak? tak tau?
 ha..meh nak cerita meh...

aku ambil jurusan tu atas banyak sebab (kalau nak cerita, memang tak habis) dan aku sebenarnya tak tahu apa yang dimaksudkan dengan nama kursus tu dan tak terbayangkan apa-apa pun pada mulanya apa yang bakal aku belajar. Walaubagaimana pun, aku tetap akur dengannya dan langsung tidak berasa untuk tarik diri walaupun ada sesetengah kerjanya membuatkan aku separuh gila...tapi semuanya memberikan aku pengalaman yang tidak terhingga harganya.
dan sekarang........
aku rindukan kanak-kanak....rindukan keriuhan mereka bermain sesama sendiri, kerana dulu aku sudah biasa belajar dalam keriuhan suara kegembiraan mereka, melayan telatah mereka yang pelbagai....dan boleh dikatakan mereka banyak menghilangkan resah dalam hati ini...dan tempat yang aku suka lepak masa aku tertekan ialah dalam bilik kanak-kanak ( dalam bengkel kitowg ada bilik kanak-kanak dan bengkel ktowg mang btul2 macam taska)...entahla macam mana aku nak gambarkan kerinduan aku saat ini....dan yang aku sangat pasti aku sangat rindukan suasana taska, keriuhan budak-budak, kerana mereka buat aku mengenal erti hidup ini dengan kegembiraan.



dengan afiq kat taska (bengkel)



kawan yg sntiasa menemani

suasana dalam bilik kanak-kanak




dAlAm KeRiNdUaN : xxx_zue zue

Jumaat, 19 Ogos 2011

mEmOri & KeNaNgAn


 Hari ni aku tak nak tulis banyak2 sebab aku tau ada yang bosan tengok aku merepek itu dan ini, budak penulisan katanya...hahahahahaha....jadi hari ni aku nak letak gambar.....koleksi yang tidak diletakkan dimana-mana, sume gambar ni masa camping Fakulti Teknologi Kreatif & Artistik (TEKA) bagi semester 1 pada 16 & 17 Julai 2011 dan aku sebagai komander pengiring (Biro Logistik & Pengangkutan).....jadi layan...




biro program tekun menjalankan tugas

menjadi pemantau n sntiasa ngan laptop untuk memeriahkan aktiviti dengan lagu...

bosan jaga audio, berjalan pulak aku sambil tengok budak2

MAKAN TIME!!

bersenam di pagi hari, semangat tul bebudak ni...aku sebagai juru kameranya.

sesi ceramah plus denda ngan biro disiplin..

slot Cikgu Mat,
 tugas: mencari budak tido kat blkang

slot menyelamat dalam air...
tugas : juru camera + pemantau

waktu kat atas bukit
tugas : aku tak join benda ni, malas nak naik sbab kena jaga barang kat bawah

bertungkus-lumus biro masakkan menyiapkan sarapan utk kitowg...

masa bebudak tengah syok ngan slot menyelamat dlm air,
ktowg brgambar jap...

biro disiplin & pengarah projek

timbalan, biro kerohanian & biro logistik
ambil peluang berehat jap...

muka xcukup tido....

MANDI TIME!!
tugas : pantau bebudak + jaga masa, xnak diowg mndi lama sngat....

sambil tunggu, ktowg posing dlu...

suasana yg sejuk n damai....

buat muka cute..hehehehe

ni pulak slot sterusnya brsama cikgu mat iaitu pengkalan hutan,
tugas : pastikan bebudak tak tido n semua tak ngelat.

hahahahaha...garang tak muka aku??, tapi bkn tengah marah pun..
time ni aku mengantuk sangat2...

sesi pembelajaran

smbil memantau bebudak kami da keja lain iaitu
jeng...jeng..jeng...bergambar la...

Act 1

Act 2


Act 3
juga membuat lelongan hp...hahahahaha
Solat Zohor


sesi melipat khemah dengan bantuan Komander
sesi memberi ucapan akhir...

BALIK!!


Lepas sampai Puncak Perdana kira-kira petang ahad, aku ngan syira terus bersiap untuk balik ke Pulau Pinang (syira) n Sungai Petani Kedah (aku). walaupun cuti pertengahan semester kami menjadi lambat 2 hari, tapi aku rasa seronok sangat bersama pelajar-pelajar part 1, walaupun aku tak nafikan ada kesukaran mengendalikan pelajar-pelajar yang ada diantaranya lebih tua daripada kami.....tapi itu semua memberikan kami pelajaran yang tak ternilai jika dibandingkan dengan wang ringgit. malah apa yang membanggakan apabila camping ini selesai dengan jayanya walaupun tiada komander lelaki.... YA!! wanita boleh!!



memori & kenangan indah : xxx_zue zue